U bratrů McDonaldů

U bratrů McDonaldů

Při cestě z Las Vas do Palm Springs jsme nemohli minout San Bernardino, kde se začala psát historie jednoho amerického symbolu – restaurace McDonald´s. Z dálnice I5 jsme odbočili do centra města a po asi 10 min. jízdy jsme byli na místě.
Sem do San Bernardina v roce 1940 přemístili Dick a Mac McDonaldovi svoji restauraci Airdrom z Monrovie v Kalifornii a přejmenovali ji na McDonald´s Barbecue Restaurant. Restaurace nabízela menu o 25 položkách, jako například barbecue žebírka nebo hovězí a vepřové sedviče. Zákazníky obsluhoval dvacetičlenný personál atraktivních číšnic formou drive-in. Ve 40. Letech se McDonald´s stala číslem jedna pro místní teenagery, což se projevilo na ziscích restaurace. Nicméně model prodeje s číšnicemi, které přitahovaly neukázněné teenagery se začal bratrům McDonaldovým zajídat.

 

Z výsledků prodeje bylo brzy patrno, že nejvíce jsou žádány hamburgery a hranolky. McDonaldové si také uvědomovali, že s koncem druhé světové války v 1945 se budou vracet vojáci s úmyslem založit rodiny a že vznikne celá armáda malých zákazníků, které bude třeba nakrmit. V roce 1948 zavřeli BBQ restauraci a na jejim místě otevřeli novou jako „McDonald Hamburgers“, v níž zcela změnili nabídku a systémem Speedy Service začali s prodejem pouze hamburgerů a hranolků. „Speedy“ se stal jejich oficiálním maskotem.
Přes počáteční váhání se prodej brzy rozproudil a nový prodejní systém mohl produkovat více hamburgerů, hranolků a milk shaků než kdykoli předtím. Obrat dosáhl takových čísel, že na sebe upozornil prodejce mixérů Raye Kroce. Ten v roce 1955 přesvědčil oba bratry, aby mu umožnili otevřít frančízu McDonald´s v Des Plaines, v Illinois. A zbytek už je historie.
Originální „McDonald Hamburgers“ už nefunguje, je z něj museum a firma McDonald´s se k tomuto místu žádným způsobem nehlásí.

Ale pro nás, nadšence Ameriky, fast foody začaly právě zde, na Route 66 v San Bernardino.

Štítky
,
Líbil se vám článek? Zanechte nám komentář.

Napište nám něco o tom